Sosyal ağ ekosisteminin yeni gözdesi TikTok hem sıra dışı içerikleri hem de büyümesiyle uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. Genç bir kullanıcı tabanına sahip olan uygulama mizahi dans videolarıyla öne çıkıyor. Ancak oyun ve komedi gibi belli türler altında farklı içeriklerle de karşılaşmanız mümkün.

Henüz TikTok'a üye değilseniz ya da TikTok'ta yeniyseniz, hazırladığımız bu TikTok rehberini kullanarak sosyal ağı daha yakından tanıyabilir ve kolayca kullanabilirsiniz.   

Bilmeniz gereken TikTok terimleri 

Öncelikle TikTok'u daha iyi anlayabilmek adına TikTok'ta kullanılan terimlere hakim olmanız gerekiyor. Bu terimler, bir kaç başlık altında toplanıyor.

Duet:  TikTok kullanıcılarının en çok tercih ettiği içerik türlerinden biri.  Daha önce başka bir kullanıcı tarafından çekilmiş bir videonun yeni bir kullanıcı tarafından yorumlanması olarak anlatılabilir. Yeni kullanıcılar tarafından çekilen videolarda, kullanıcı sanki orijinal videonun bir parçasıymış gibi davranıyor. Kimi zaman videolar arasındaki uyum şaşırtıcı seviyelere ulaşabiliyor.

Cringe: Cringe, genellikle iyi bir video çekmek için uğraşan ancak bu konuda başarısızlığa uğrayanların videolarına verilen isim. Garip davranışlar sergileyen ya da utanç verici bir duruma düşenleri Cringe hashtagi ya da Cringe temalı hesaplarda görebiliyorsunuz. Aslında Cringe videoları uzun süre boyunca TikTok uygulamasını tanımladı. Hatta bu videolar, YouTuberların videolarında da kendine yer buldu. Cringe videoları üzerine şekline tepki videoları da YouTube'u kısa bir süreliğine hakimiyeti altına almıştı.  

Challenges: Şimdiye kadar YouTube'da gördüğünüz Challenge kültürü aslında TikTok'ta da kendini yoğun bir şekilde hissettiriyor. TikTok'taki meydan okumalar genellikle tüm kullanıcıların aynı eyleme odaklanması olarak kendini gösteriyor. Örneğin, 14.1 milyon görüntülemeye sahip stair meydan okuması kapsamında tüm kullanıcılar merdivenlerde birbirinden farklı hareketlerle dans ediyor. Bu meydan okumalar genellikle topluluk tarafından üretilen trendler olarak öne çıksa da sponsorlu hashtagler de bu içeriklere vesile olabiliyor. Meydan okuma içeriklerinin kullanıcıları topluluğun bir parçası gibi hissettirdiği için popüler olduğunu da söylemek mümkün. 

Video İçerikler 

Terimlerden sonra video içerikleri de incelemekte fayda var. Öncelikle TikTok'un topluluğunun ciddi anlamda bir çeşitliliğe sahip olduğunu söyleyelim. Gamerlar, hayvan kostümü giyenler, dansçılar, şarkıcılar, aktörler, influencerlar ve "meme" kültürünü benimseyen gençler, toplulukta sıkça rastlayabileceğiniz kullanıcılar.

Hoşunuza gidebilecek içerikler bulabilmek için challengeları ve hashtagleri kullanabilirsiniz. Zira kategorilerin çoğu kendini açıklar nitelikte. Kullanıcılar ilgi alanlarına göre içerikler üretirken bunlara hashtag eklemeyi ihmal etmiyor. Örneğin gamerlarla #Pubg hashtagi altında buluşabilir, takip etmek isteyebileceğiniz sporcuları #freeruning hashtagi altında bulabilirsiniz. 

 

 

Bu arayış esnasında TikTok'ta  Eboy veya egirl gibi kafa karıştırıcı terimlerle karşılaşabileceğinizi de belirtelim. Bu terimler TikTok'taki tamamen online olan personalarını benimseyen popüler içerik üreticilere gönderme yapmak için kullanılıyor. Bu hashtagte genellikle grunge ve punk görünümünün anime ve rap müzikile buluştuğunu göreceksiniz. Üstelik bunun Z jenerasyonundaki çocuklar tarafından yapılması sizi şaşırtabilir. Merak edenler için Musically ile yıldızı parlayan Jacob Sartorius'tan bir örnek. 

 

 

 

TikTok'ta öne çıkan içerik türlerinden biri de memeler. son aylarda platformda viral olmuş popüler memeleri Know Your Meme'in veri tabanından faydalanabilirsiniz. Böylece TikTok kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmiş olursunuz.Aynı şekilde bu veritabanında ilginizi çekebilecek içerik üreticileriyle karşılaşmanız da olası. 

TikTok'ta İçerik Üreticiler 

İlk başta kimi takip edeceğinize karar veremezseniz, TikTok evreninden yerli ve yabancı içerik üreticilerine göz atabilirsiniz. İçerik üreticiler diğer tüm sosyal ağlarda olduğu gibi TikTok'un da gözbebeği. Tıpkı Instagram ve YouTube'da gördüğümüz gibi TikTok'ta da içerik üreticilerinin bir araya gelerek ortak içerikler ürettiğini görebilirsiniz.